dinsdag 12 januari 2010

Zakelijke Lening

Hoe krijgt u geld los van de bank en waarom lenen met mate goed is voor de bedrijfsvoering: Vroeger was het heel wat moeilijker om als ondernemer geld te lenen, tegenwoordig is het heel wat makkelijker geworden om een zakelijke lening aan te gaan. Hoewel de kredietcrisis niet bepaald de banken bereidwilliger heeft gemaakt om kredieten te verstrekken aan zakelijke klanten is het heel goed mogelijk om een lening als ondernemer, zzper (zelfstandige zonder personeel), te bemachtigen.

Ook de kleinere banken hebben zich al een tijdje op deze leenmarkt begeven. Het gaat immers om een zeer winstgevende groep ondernemende mensen die veel financiële diensten af kunnen nemen indien het hen voor de wind gaat. De kleinere banken worden daarom ook en terecht steeds actiever en agressiever om deze groep zakelijke klanten binnen te halen. Waar het vooral om gaat of u de lening tegen gunstige voorwaarden binnensleept is een goed doortimmert financieringsplan voor uw bedrijf en het vertrouwen dat u zelf uitstraalt. Dat laatste is ongelooflijk belangrijk om net dat laatste zetje te geven aan een twijfelende zakenbank.

Zakelijk krediet krijgen is vertrouwen wekken

Toch blijft het een hoop gedoe om als ondernemer een zakelijke lening los te peuteren van de banken, vooral als men nog aan het begin staat van uw ondernemerschap dan wel als u een zzper is. Dat laatste heeft natuurlijk ook te maken met het risico dat u ziek wordt. Dan ligt meteen uw hele onderneming stil.

Overigens, mocht u een zakelijke lening niet krijgen dan kunt u proberen via een particuliere lening alsnog geld te krijgen.

Ook een track record, een cv zullen we maar zeggen waarop uw zakelijk verleden staat is belangrijk. Net zoals een werkgever graag een werknemer wil hebben met de nodige ervaring zullen ook banken naar zekerheid zoeken als ervaring en een gedegen bedrijfsplan. Natuurlik geeft een bedrijfsplan geen zekerheid voor de banken dat u de zakelijke krediet weer kan terug betalen, maar geeft wel aan dat u goed beslagen ten eis komt.

Waarvoor wordt een zakelijke lening afgesloten?

Denkt u vooral aan machines en gebouwen die een behoorlijke aanslag op de cash flow van de (beginnende) ondernemer doet. Maar ook de bedrijfswagen, de auto van de vertegenwoordiger en andere “kleinere”uitgaven zullen met een zakelijk krediet worden ondersteunt.

Ook al zou de ondernemer dat zelf kunnen betalen uit eigen kas, het is beter deze leningen aan te gaan zodat men de financiële handen vrij heeft om de overige kosten m.b.t. leveranciers en schuldeisers als de belastingdienst op een veilige afstand te houden. Het is dus zeker niet zo dat lenen als tweede keuze wordt beschouwd: zowel eigen vermogen en tot op zekere hoogte het vreemde vermogen (dus geld dat u leent bij de bank) zal alleen maar een goede en gezonde bedrijfsvoering bevorderen.

Geld en goede administratie

Bovendien – en dit is zeker een voordeel voor de kleinere ondernemer, de zzper – dat hij wordt ‘gedwongen’ alles goed in de administratie te zetten en een doortimmert bedrijfsplan te hebben voordat men aan het vrije ondernemerschap waagt. Duizenden ondernemers gaan immers jaarlijks failliet puur en alleen omdat ze hun zaakjes niet goed op orde hebben. Bij een zakelijke lening zal dat de kans daartoe aanmerkelijk minder worden, omdat de banken strikte eisen stellen voordat ze tot een lening overgaan.

Lenen met mate is goed voor bedrijf

Maar het grootste voordeel is dus dat de cash flow niet te veel onder druk komt te staan doordat er ineens grote happen uit de reserve moten worden genomen. De zakelijke rekening courant voorkomt dat u in problemen komt, omdat u grote uitgaven ineens makkelijk kunt opvangen via het zakelijke krediet en vervolgens de afbetaling van de schulden die vervolgens ontstaan aan de bank eenvoudig kunt spreiden of zelfs tijdelijk kunt uitstellen totdat uw kaspositie gezond is. Dat laatste is zeker van belang als u klanten heeft die erg laat betalen. Zoal is de betalingstermijn van de klanten in het algemeen al aan de late kant, maar bij sommige sectoren kan het de spijgaten uitlopen.

Kortom: zakelijke lenen is prima voor een gezonde bedrijfsvoering en voorkomt dat er ineens te veel druk komt op de cash flow bij hoge uitgaven ineens.

Bron: www.ireus.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten