zondag 17 januari 2010

Tweede Hypotheek

Als je voor een bepaalde tijd extra geld nodig hebt, kun je een tweede hypotheek of een krediethypotheek afsluiten. Je ontvangt in feite een krediet met hypothecaire zekerheid. In veel gevallen kun je daardoor de 'overwaarde' van je woning benutten, waardoor je tot boven 100% van de executiewaarde van je woning kunt lenen. Je kunt de rente aftrekken als je het vrijkomende geld gebruikt voor het 'verbeteren' of onderhouden van je woning. In de andere gevallen is dat niet mogelijk en is er sprake van een krediethypotheek. Je profiteert dan wel van een relatief zeer lage rente.


Voordelen tweede hypotheek

Een van de eerste voordelen van een tweede hypotheek is dat het lenen goedkoper is dan met een persoonlijke lening.
Een ander voordeel is dat met een tweede hypotheek de afgeloste bedragen weer opneembaar zijn binnen een vooraf afgesproken kredit limiet.
Het laatste voordeel van een tweede hypotheek is wanneer u een tweede hypotheek gebruikt voor de aankoop/verbetering of onderhoud van uw woning dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Het lijkt op de normale hypotheekaftrek. Maar let op; wanneer u extra geld opneemt, en u dit geld niet in uw huis investeert, dit is dan niet fiscaal aftrekbaar. Dit geldt overigens ook voor een persoonlijke lening.

Nadelen tweede hypotheek

Vergeet niet wanneer u een tweede hypotheek wilt afsluiten dat de kosten van de notaris en de afsluitkosten er nog bij komen.
Wanneer u een tweede hypotheek (2e hypotheek) wilt, dan moet u de overwaarde van uw woning kunnen laten zien. Verschillende banken/ hypotheek aanbieders willen dan graag een nieuwe taxatierapport. Wat u weer extra kosten teweegbrengt.
Wanneer u kleine bedragen wilt opnemen, dan is dit niet echt handig met een 2e hypotheek, dit vanwege de bijkomende kosten die hieraan vast zitten. Dan kunt u beter kijken naar een persoonlijke lening of iets dergelijks.

Bron: hypotheek-weetjes.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten