zondag 17 januari 2010

Hypotheek zonder aflossing

Het principe
U doet geen aflossingen en betaalt slechts de rente over de hypotheeksom. Aan het einde van de looptijd (maximaal 30 jaar) moet de hypotheek in zijn geheel worden afgelost, bijvoorbeeld door verkoop van de woning, door een nieuwe lening aan te gaan of door de aflossing uit het eigen vrije vermogen (bijvoorbeeld met gespaard kapitaal uit verzekering of belegging) te doen.

De meeste hypotheekverstrekkers gaan bij een aflossingvrije hypotheek niet verder dan 75% van de executiewaarde (omgerekend is dat zo'n 60% van de vrije verkoop waarde), een aantal geldverstrekkers gaan echter tot 100% (+/- 80% vrije verkoopwaarde). Dit betekent meestal dat u het resterende deel van uw hypothecaire lening anders zult moeten financieren, bijvoorbeeld met een andere hypotheekvorm of door inbreng van eigen geld. Bij sommige geldverstrekkers is het afsluiten van een aanvullende overlijdensrisicoverzekering die de gehele of gedeeltelijke aflossing van uw hypotheek bij overlijden dekt verplicht.

De hoofdkenmerken van deze hypotheekvorm op een rijtje
U hoeft in principe alleen maandelijks rente te betalen, de aflossing volgt later op een door u gewenst tijdstip of aan het eind van de looptijd van maximaal 30 jaar.
Bij verkoop is boetevrij vervroegd aflossen mogelijk.
U kunt in de regel 10 tot 20% van de hypotheeksom boetevrij aflossen per jaar.
Lage maandlasten indien u van de maximale rente-aftrek profiteert.
De renteaftrek vervalt na 30 jaar in het nieuwe belastingstelsel (IB2001).

Voordelen van de aflossingsvrije hypotheek
Aangezien u alleen (fiscaal aftrekbare) rente betaalt, zijn uw maandlasten laag.
U hoeft niet verplicht tussentijds af te lossen.
Vermogensopbouw is niet verplicht.
Voor de aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht extra verzekeringen af te sluiten om risico's te beperken.
Uit het bovenstaande volgt samengevat dat u met de aflossingsvrije hypotheek veel vrijheid en flexibiliteit heeft wat betreft aflossing, vermogensopbouw en verzekeringsdekkingen.


Nadelen van de aflossings vrije hypotheek
U bouwt geen kapitaal op. U zult er dus zelf zorg voor moeten dragen dat u de hypotheek aan het eind van de looptijd kunt aflossen. Wanneer de huizenprijzen inmiddels gedaald zijn houdt u bij verkoop een financieringstekort over.
Indien u niet tussentijds aflost blijft de rentelast dezelfde gedurende langere tijd. Indien u minder gaat verdienen, bijvoorbeeld wanneer u met pensioen gaat, bestaat de kans dat u in een andere belastingschijft valt, waardoor uw netto maandlasten zullen stijgen wegens een vermindering van belastingaftrek.
In het nieuwe belastingstelsel (IB2001), dat op 1 januari 2001 van kracht werd, is de hypotheekrenteaftrek beperkt tot maximaal 30 jaar.
Voor wie is de aflossingsvrije hypotheek?
Deze hypotheekvorm is geschikt voor mensen die er zeker van zijn de hypotheek aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen. De aflossingsvrije hypotheek is minder geschikt voor starters omdat in de regel bij de meeste banken slechts (maximaal) 75% van de executiewaarde gefinancierd kan worden.

Bron: hypotheek.geld-gids.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten