dinsdag 26 januari 2010

Lenen en de Belastingdienst

Bij het afsluiten van een lening krijgt de consument altijd te maken met de belastingdienst. Geld kost immers geld: het geld dat extra wordt betaald bij een lening, op de lening na, wordt rente genoemd. Het is echter niet altijd nodig dat deze rente (volledig) wordt betaald. Met andere woorden, voor het lenen belasting betalen is niet altijd nodig. Of er bij een lening belasting kan worden afgetrokken is afhankelijk van waar u de lening voor afsluit. Leent iemand een bepaald geldbedrag voor bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw huis, dan is de lening geheel aftrekbaar van de belasting. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een verbouwing aan uw tuin, of de installatie van een nieuwe keuken. In dit geval sluit u een hypotheek af.

Op die regel gelden echter een aantal uitzonderingen. De belasting is namelijk niet aftrekbaar als iemand bijvoorbeeld een tweede huis koopt. Dan sluit die persoon namelijk een persoonlijke lening af: de belastingdienst noemt dit een consumptief krediet. In het nieuwe belastingstelsel is de mogelijkheid om een consumptief krediet af te trekken van de belasting geheel afgeschaft. Deze regeling geldt ook voor reeds afgesloten leningen. Het is altijd handig, als u informatie wilt over belasting en lenen de Belastingdienst te contacteren over de voorwaarden en vragen. De Belastingdienst is wat dit betreft altijd erg behulpzaam.

Voor het lenen afschrijven gebeurt meestal in gelijke bedragen, al kan het zijn dat de bank met een klant andere afspraken maakt. Vaak is de gang van zaken rond afschrijvingen eerder op zakelijk gebied van belang, omdat dit voor een bedrijf boekhoudkundig belangrijk kan zijn. De aflossing voor het lenen afschrijven op een ander moment dan het bedrijf wil is dan ook zeker niet altijd mogelijk. Alternatieven hiervoor hangen enorm af van de situatie van een bedrijf. Hiervoor het beste contact opgenomen worden met de boekhoudkundige.

Bron: www.voorhetlenen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten