dinsdag 12 januari 2010

Zakelijk geld lenen

Ondernemers komen moeilijk aan een zakelijke lening en betalen vaak teveel rente. U kunt daar zelf invloed op uitoefenen en op deze manier besparen op uw zakelijke leningen.

Goedkoper zakelijk lenen voor investeringen
De rente op verschillende financieringen loopt sterk uiteen. € 25.000,- lenen voor een verbouwing met een bedrijfshypotheek kost u per jaar ruim € 1.500,-. Wanneer u dit bedrag leent met een rekening courant krediet het dubbele.

Het is in de regel goedkoper om te lenen voor investeringen dan voor ruimte op uw betaalrekening (rood staan). Wanneer u meer zekerheden kunt bieden voor terugbetaling van de lening, zal de bank minder rente in rekening brengen.

Onderzoek herfinanciering zakelijke lening
De financieringsmogelijkheden voor starters zijn beperkt, maar al na 1 jaar krijgt u meer mogelijkheden. De kans is groot dat u een betere en goedkopere zakelijke lening kunt afsluiten of het rentetarief opnieuw kunt uitonderhandelen. U kunt dan bijvoorbeeld een middellange banklening afsluiten in plaats van een rekening courant.

Lager risicoprofiel = lagere rente
‘Banken werken met zogenoemde risicokwalificaties. Je kunt er als ondernemer voor zorgen dat je een zo goed mogelijke beoordeling krijgt. Een goed rapportcijfer behalen hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.

Een ondernemer die zijn kansen in de markt goed heeft geanalyseerd, komt sterker naar voren dan een entrepreneur die aangeeft dat hij door de crisis hulp nodig heeft.’ Bron: FD

U kunt niet op alle risicokwalificaties invloed uitoefenen. Vooral de persoonlijke kenmerken zoals opleiding, ervaring en financiële historie liggen vast.

Op het zakelijke gedeelte kunt u wel invloed uitoefenen door uw kansen te analyseren en waar mogelijk risico's te beperken. Presenteer uw bevindingen vervolgens in een ondernemingsplan. U verlaagt daarmee de risicokwalificatie en verhoogt de kredietwaardigheid, waardoor u meer kans maakt op financiering en goedkoper kunt lenen.

Geeft inzicht in de kredietwaardigheid
Het is voor banken lastig om de kredietwaardigheid van kleine bedrijven (tot 10 medewerkers) vast te stellen. Deze bedrijven zijn vaak volkomen afhankelijk van de ondernemer en slecht ingedekt tegen risico's. Met een ondernemingsplan en financiële informatie geeft een ondernemer banken inzicht in de kredietwaardigheid van zijn bedrijf en verhoogt deze daarmee.

Laat de bank zien hoeveel u de afgelopen drie jaar heeft omgezet en verdiend. Beschrijf verder uw plannen voor de komende drie jaar en welke zekerheden u biedt (bedrijfspand, eigen huis, auto etc.).

Vergelijk aanbieders
Vraag tenslotte bij meerdere aanbieders offertes aan of laat dit door een tussenpersoon doen.

Bron: www.ondernemingsplangids.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten