Natuurlijke personen die hun schulden niet meer kunnen betalen, kunnen sinds het eind van de jaren '90 van de vorige eeuw zowel in Nederland als in België binnen het kader van een wettelijke regeling een nieuwe start maken.
Schuldsanering in Nederland
Eind 1998 trad in Nederland de Wet schuldsanering natuurlijke personen in werking.
De rechter kan, op het verzoek van een schuldenaar met betalingsproblemen, een schuldsaneringsregeling van toepassing verklaren waaraan schuldeisers moeten meewerken.
Voorwaarde is wel, dat de betalingsproblemen te goeder trouw zijn ontstaan, en dat geen "normale" (vrijwillige) afbetalingsregeling meer getroffen kan worden.
De schuldenaar moet gedurende een door de rechter vastgestelde periode zoveel mogelijk geld bijeenbrengen om daarmee zijn schulden af te betalen; de rechter bepaalt, hoeveel geld de schuldenaar gedurende die periode zelf mag houden.
De schuldsaneringsperiode kan maximaal vijf jaar duren (drie jaar als de schuldenaar gedurende de saneringsperiode moet leven op het bestaansminimum).
De Kamer van Koophandel heeft een uitgebreid artikel over wettelijke schuldsanering.
Schuldsanering in België
In België is sinds begin 1999 de "Wet collectieve schuldenregeling" van kracht.
Het proces wordt in gang gezet door middel van een verzoekschrift, gericht aan de beslagrechter. Deze kan een schuldbemiddelaar benoemen die een regeling uitwerkt en toeziet op de uitvoering ervan.
Als schuldbemiddelaar kunnen onder andere notarissen, advocaten en gerechtsdeurwaarders optreden.
De genoemde wet is overigens alleen van toepassing op mensen die geen handelaar zijn.
Bron: www.voorbeginners.info
Geen opmerkingen:
Een reactie posten