vrijdag 15 januari 2010

Geldschieters

Voor het afsluiten van een lening kan men in principe terecht bij verschillende partijen, de zg. geldgevers of geldschieters.

Allereerst kan men daarbij denken aan niet-beroepsmatige geldschieters als familie en vrienden, maar ook werkgevers zijn vaak bereid om, al dan niet op gunstige voorwaarden, aan hun werknemers een lening te verstrekken (bijvoorbeeld in het kader van een PC-Privé Project).

Hoewel men bij dergelijke geldschieters vaak een (wat) lagere rente betaalt, zijn er ook nadelen verbonden aan deze wijze van financieren.

Zo vergroot het afsluiten van een lening bij de werkgever de afhankelijkheid van de werknemer; deze zal zich wellicht gedwongen voelen om sneller in te stemmen met bepaalde maatregelen binnen het bedrijf.

Voor familie en vrienden geldt allereerst, dat zij niet altijd beschikken over de benodigde geldmiddelen; maar een belangrijker bezwaar is waarschijnlijk, dat onverhoopte zakelijke problemen bij het terugbetalen van de lening direct gevolgen kunnen hebben voor de persoonlijke verhoudingen.
Professionele geldschieters
In de praktijk zal men daarom veelal gebruik maken van professionele geldschieters.
Banken
De banken zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 45% van het totale kredietvolume in Nederland; zij zijn daarmee de grootste aanbieder van consumentenkrediet.

Toch houden zij zich relatief kort bezig met het aanbieden van leningen aan particulieren: deze financieringsvorm is pas rond 1950 opgekomen.
Financieringsmaatschappijen
Financieringsmaatschappijen houden zich al zo'n honderd jaar langer bezig met het aanbieden van consumentenkrediet.

Ze ontstonden rond 1850 in de Verenigde Staten, toen fabrikanten een vorm van koop op afbetaling introduceerden om hun producten binnen het bereik van particulieren te brengen en zo hun markt te vergroten.

In Nederland zijn financieringsmaatschappijen verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het kredietvolume.
Gemeentelijke kredietbanken
De gemeentelijke kredietbanken staan in principe open voor iedereen, maar ze houden zich vooral bezig met sociale kredietverlening aan mensen die moeite hebben om elders een lening te krijgen, bijvoorbeeld door hun leeftijd, hun inkomen of hun kredietverleden. Daarnaast houden de GKB's zich bezig met schuldbemiddeling en schuldsanering.
Credit card-maatschappijen
Ook credit card-maatschappijen bieden een vorm van krediet.

Consumenten die afrekenen met hun credit card, betalen hun besteding pas (gemiddeld) enkele weken later, zonder dat ze daarvoor rente verschuldigd zijn. (Bij betaling met een debit card is geen sprake van kredietverlening: het bedrag wordt meteen afgeschreven van de rekening van de kaarthouder.)

De maatschappijen bieden overigens vaak de mogelijkheid om openstaande bedragen gespreid terug te betalen, en in dat geval moet de consument wel rente betalen. (Het gaat daarbij vaak om forse percentages!)
Postorderbedrijven
Ook postorderbedrijven bieden hun klanten veelal de mogelijkheid om hun aankopen gespreid te betalen, en zij brengen daarvoor dan een kredietvergoeding (rente) in rekening.
Kosten van verschillende kredietvormen
In veel gevallen geldt, dat credit card- en postorderkrediet een relatief dure vorm van lenen zijn; consumenten kunnen hun aankopen vaak goedkoper financieren met behulp van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Bron: www.voorbeginners.info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten