Snel geld lenen kan met een nieuwe vorm van lenen, namelijk de auto verpanden. Het voordeel van het verpanden is dat men ook met een negatieve BKR notering snel geld in handen krijgt. Er komt ook geen BKR toetsing aan te pas. Hierdoor kan de lening in korte tijd verstrekt
Constructie
De constructie bestaat uit een belening met daar aan gekoppeld een terugkoopcontract. Juridisch is er daarom geen sprake van een lening, maar een verkoop met recht op terugkoop. In plaats van rente betaalt men “stallingkosten”.
Hoogte van de lening plus kosten
Het verpanden van de auto (het mag ook een motor, boot, of caravan zijn) gaat als volgt. De eigenaar van de auto verkoopt zijn auto voor ongeveer 60% van de waarde aan de pandjesbaas. Het bedrag wordt direct uitgekeerd. Er vindt geen controle plaats bij het BKR of andere financiële instelling. De eigenaar en de pandjesbaas sluiten een verkoopcontract af. Bij dit verkoopcontract zit een terugkoopclausule. Hierin staat vermeld dat de eigenaar na een maand zijn auto terug kan kopen voor hetzelfde bedrag plus stallingkosten. De kosten variëren, tussen de 5 en 10% van de uitgekeerde waarde. Iedere maand dat de auto nog niet teruggekocht is, komen de stallingkosten voor rekening van de eigenaar. Op jaarbasis komt dit dus neer op 60 tot 120%. Kan de eigenaar uiteindelijk niet meer zorg dragen voor terugbetaling van de auto, zal deze in eigendom overgaan naar de houder van het pandhuis.
Voorwaarden
De pandhuizen stellen voorwaarden aan de auto’s. Zo mogen ze niet ouder zijn dan 10 jaar. Uiteraard geldt daar een uitzondering voor klassiekers en dure merken. Aan de hand van de huidige marktwaarde van de auto wordt het leenbedrag berekend en uitbetaald. Het leenbedrag bedraagt maximaal de helft van de marktwaarde. Gedurende de leenperiode wordt de auto bewaakt en gestald. Er wordt niet mee gereden. (De eigenaar krijgt de kilometerstand op schrift mee). De geldlener blijft eigenaar van de auto. Wanneer het leenbedrag en de bewaarkosten of stallingkosten terug zijn betaald, kan de eigenaar de auto weer meenemen.
Ondernemers
Een van de pandhuizen die op deze manier geld beleent, is Money4wheels. Volgens de eigenaar zijn het vooral de ondernemers die auto’s of andere eigendommen verpanden. Deze ondernemers hebben dan onbetaalde facturen uitstaan die nog niet betaald kunnen worden. Vaak wordt de auto van de echtgenote verpand omdat ze de bedrijfsauto nodig hebben voor de zaak.
Pandhuiswet
In Nederland worden auto’s niet zo snel als onderpand beleend. Alleen als de nood erg hoog is, wordt naar deze maatregel gegrepen. In Nederland zal men sneller kiezen om juwelen te verpanden, omdat dat minder opvalt. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië kent men deze aangepaste manier van lenen al veel langer, het is in Nederland relatief nieuw. Hoeveel particuliere pandhuizen er in Nederland precies zijn is niet bekend. Voor het exploiteren van een pandjeshuis heeft men geen vergunning nodig. Ook is er geen wettelijke controle. De Pandhuiswet uit 1910 is ontworpen om woekerrentes tegen te gaan. In de wet staat echter bepaald dat bedrijven spullen mogen belenen tot een bedrag van vijfentwintig gulden (dat is nu € 11,34). De wet wordt nu herzien. In 2008 moet het maximumbedrag worden geschrapt en de wet moet worden aangepast met een maximaal rentetarief. In 2010 moet de herziening van de wet zijn afgerond.
Bron: www.finano.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten