Het word vaak gezegd dat je beter kan sparen voor iets dat je hebben wilt dan er voor te lenen. Maar is dat wel zo? Een paar dingen om over na te denken wanneer je iets wilt aanschaffen.
Ieder moet voor zichzelf overwegen hoe hij of zij staat tegenover lenen. Sommigen vinden het uit den boze om een lening aan te vragen, terwijl anderen gelijk weer een nieuwe lening nemen na net de laatste te hebben afgelost.
Feit is wel dat het lenen van geld voor de aanschaf van huizen, auto’s en consumenten goederen belangrijk is voor elke gezonde economie. En dat zakelijke leningen de ruggegraat vormen voor veel bedrijven die anders geen zaken zouden kunnen doen. Ook deze zakelijke kredieten zijn van groot belang voor de economie. Met de krediet crisis in volle gang haasten overheden over de hele wereld om deze kredieten te kunnen garanderen zodat de bedrijven zaken kunnen blijven doen, particulieren kunnen blijven kopen en dat allemaal om de economie draaidende te houden.
Dus hoe zit dat nou, moet je zonder je zorgen te maken geld lenen voor iets dat je hebben wilt of moet je er eerst degelijk voor sparen?
Het grootste verschil tussen sparen en lenen is natuurlijk het moment waarop je iets aanschaft. En het moment waarop je iets wilt aanschaffen kan sterk bepaald worden door onverwachte gebeurtenissen.
Wanneer je vandaag besluit te sparen voor een wasmachine van 700 euro, en je zet elke maand 100 euro opzij dan koop je die wasmachine dus pas over 7 maanden. Dat is fantastisch als je met vooruitziende blik weet dat je hem pas over 7 maanden nodig hebt. Maar wanneer je oude wasmachine het vandaag begeeft is het geen optie om eerst 7 maanden te sparen.
Een andere goede reden om liever te lenen dan te sparen is omdat je weet dat de aflossingen lager zijn dan wat je elke maand met sparen opzij moet zetten om nog een beetje bijtijds te kunnen beschikken over wat je aanschaffen wilt.
Die wasmachine van 700 euro kun je gerust in 2 jaar afbetalen voor een paar tientjes per maand. Maar moet je sparen om je wasmachine met haast te kunnen aanschaffen dan moet je voor enkele maanden grote bedragen opzij zetten die je misschien helemaal niet missen kan. Laat staan dat je voor enkele maanden geen was draait of bij een ander je was moet doen.
Veel mensen komt het dus beter uit een lening aan te vragen en direct over de aankoop te beschikken dan elke maand geld opzij te moeten zetten, het gespaarde geld tussentijds uit te geven als je niet uitkijkt en pas na de spaartermijn over de aankoop te kunnen beschikken.
Er is niets mis met sparen, maar er is dus ook niets mis met lenen. In mijn optiek is lenen gewoon een omgekeerde vorm van sparen, omdat je direct kunt beschikken over het artikel dat je kopen wilt in plaats van dat je er op moet wachten en omdat de aflossingen lager zijn dan wat je opzij moet zetten als je gaat sparen. En ja je betaald iets meer dan wanneer je spaart, maar daar heb je geen last van omdat je met een lage aflossing per maand het meerbedrag over een groter verloop van tijd kunt betalen.
Bron: www.geld-en-leningen.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten