dinsdag 12 januari 2010

Zakelijk geld lenen bij uw eigen bank

Mocht u al langer meedraaien in de malle financiële molen van het bedrijfsleven dan weet u dat dit een uitstekende oplossing is voor uw cash flow. Het geeft u immers veel lucht op het moment dat u uw geld nodig heeft voor andere zaken. Vooral duurdere investeringen komen hiervoor in aanmerking. Denk daarbij aan het financieren van machines, gebouwen en bedrijfsauto’s. Dat doet u voor meerdere jaren en zal een flink gat in uw budget slaan als u dat uit eigen portemonnee ging voorfinancieren. By the way, mocht u geen krediet krijgen als ondernemer dan kunt u ook proberen het te regelen met een particuliere lening voor uw zaak.

Krediet van de bank is noodzaak

Zakelijk lenen of zakelijk krediet via de overheid geeft u meer manoeuvreerruimte. Dat heeft niet alleen met het flinke gat in uw budget te maken die grote aankopen met zich meebrengen. Het is ook de veelal onwilligheid van klanten om hun rekening op tijd te betalen. Dat zal per sector en branche verschillen, maar een zakelijke krediet dunkt me is een goede oplossing van dit soort problemen waarmee ondernemers, grote dan wel zzp-ers, helaas maar al te vaak mee te maken hebben.

Zie ook: Goedkoop Geld Lenen

In de tijd van uw voorvaderen mocht het zeer ongebruikelijk zijn om geld te lenen aan bedrijven, anno de 21ste eeuw is men bij de financiële geldverstrekkers helemaal bijgetrokken. De banken zien in u immers een goede klant waar men nog vele jaren geld van kan trekken. Dat geeft u als kredietnemer aan de andere kant ook een behoorlijke machtspositie. Hoewel die in economische moeilijke tijden minder is uit te buiten, is het nog steeds mogelijk als veelbelovende ondernemer om een goede deal te verkrijgen met de banken als het gaat om zakelijk geld lenen. Onderschat uw machtpositie niet. Kijk goed rond, want het kan u ,zeker op de lange termijn, veel geld en ergernis besparen.

Waar kijkt de kredietgever naar als het gaat om zakelijk lenen?

Welnu, de geldverstrekker zal meer zekerheid moeten hebben dan wanneer het gaat om een privélening. Meestal heeft u al wel eerder geleend bij een bank als individu, maar als de rechtspersoon een bedrijf is waarvoor u zakelijk krediet vraagt dan zal de bank andere eisen stellen. Di is een stuk ingewikkelder en lastiger als een gewoon persoon. In de meeste gevallen vraagt met om de jaarstukken van uw bedrijf van de afgelopen 3 jaar. Men wil immers zekerheid dat u het geleende bedrag ook kan terugbetalen en hoopt op die manier meer houvast te krijgen.

Er zullen ongetwijfeld kredietverleners zijn die minder strikt zijn en dus makkelijker een zakelijke lening verstrekken, maar dat zal zo zijn prijs hebben. Daar moet u zich dus wel bewust van zijn. In het algemeen geldt: hoe minder voorwaarden een zakenbank stelt hoe meer u moet betalen voor het krediet dat uw bedrijf leent.

Hoe bepaalt uw huisbank of u in aanmerking komt om te lenen?


Alles draait om zekerheid. Zolang de financiële instelling er zeker van is dat ze hun geld terug krijgen hoe eerder ze de zakelijke lening zullen toestaan en hoe goedkoper en voor u uiteindelijk zal zijn. Dus hoe meer gegevens en statistieken u kunt overleggen om de financiële positie van uw onderneming te kunnen duidelijk maken hoe makkelijker het is om het zakenkrediet te krijgen voor de prijs die u wenselijk acht. Aan de andere kant: hoe meer onzekerheid bij de bank, hoe langer de procedure zal duren om het benodigde bedrag te krijgen en nog belangrijker, hoe veel meer rente u zal moeten betalen op uw lening.

Wilt u een krediet om de schommeling in uw cash flow op te vangen dan is een rekening courant voldoende en zie ik geen problemen om zoiets snel van een zakelijk ingestelde bank te verkrijgen. Maar natuurlijk ,hoe meer kapitaal men wenst te lenen hoe groter de zekerheid is die de geldverstrekker wilt hebben , zeker in economisch moeilijke tijden. Maak dus een afweging waarvoor u het bedrag nodig heeft van de geldverstrekker – een tijdelijke kastekort voorfinancieren of een aantal bestelwagens – dat maakt het verschil in de prijs die u ervoor moet betalen als ook de tijd dat het u zal kosten om door de procedure van de zakenbankier heen te komen. Stelregel: hoe groter en bedrag dat u wilt lenen, hoe meer moeite, tijd en geld in de vorm van rentelasten u zal kwijt zijn.

Laten we wel wezen: banken doen echt niet moeilijk om kleine bedragen te lenen. Zakelijk lenen wordt echt spannend en tijdrovend als u grote bedragen wilt lenen: u zult meer gegevens en zekerheid aan de kredietgever moeten verstrekken om het gedaan te krijgen.


Hoe krijg ik de beste deal van mijn huisbank?

Investeer tijd in het vergelijken van de verschillende aanbiedingen van banken. Bekijk hun aanbiedingen kritisch en weeg ze tegenover elkaar af, niet alleen op de korte termijn, maar vooral op de lange termijn. Kleine geldverstrekkers zijn wat dat betreft misschien iets meer bereidt om u als klant binnen te halen dan de grote banken.

Bron: www.ireus.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten