woensdag 6 januari 2010

Hoeveel geld kan ik lenen voor mijn hypotheek

Sinds 1 januari 2007 is er een restrictie wat betreft hypotheken. Deze mogen namelijk niet hoger zijn dan 4.5 keer je bruto inkomen op jaarbasis. Problematisch met name voor starters want woningen lijken alleen maar duurder te worden en het aanbod van betaalbare woningen wordt steeds schaarser.

Aangezien de overheid het kopen van huizen juist wil stimuleren is dit een zorgwekkende situatie en hebben zij een aantal mogelijkheden gecreeërd om het toch mogelijk te maken voor starters om een huis te financieren:


Koopsubsidie
Door middel van de koopsubsibie wil de overheid ervoor zorgen dat meer mensen in staat zijn om hun eigen woning te kopen door het verlenen van een subsidie. Deze wordt verstrekt in de vorm van een maandelijkse belastingvrije bijdrage in de hypotheeklasten. Het inkomen is hierbij direct gekoppeld aan de hoogte van de subsidie. Er zijn wel voorwaarden verbonden om voor deze subsidie in aanmerking te komen. Ten eerste moet je 18 jaar of ouder zijn. Ten tweede moet het je eerste keer zijn dat je een eigen woning koopt. Je eigen vermogen mag niet boven de 20.014 euro zitten en in geval van een fiscale partner 40.028 euro. Het eigen vermogen bestaat uit je bezittingen minus je schulden. Het huis dat je wil kopen mag niet meer dan 158.850 euro kosten en de hypotheek hiervoor mag niet hoger dan 171.558 euro. Bovendien moet er een rentevastperiode van minimaal 10 jaar aan de hypotheek verbonden zijn.

Starterslening
Een ander soort subsidie wordt betaald uit het SvN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten). Hier doen ongeveer 130 gemeenten aan mee. Deze ‘subsidie’ wordt ook wel starterslening genoemd en is een aanvullende lening naast je reguliere lening voor het financieren van je woning. Op de site van SvN kun je zien of jouw gemeente hier aan mee doet. Ook voor deze starterslening gelden voorwaarden: de totale hypothecaire lening die je nodig hebt mag niet boven de 265.000 euro komen (koopsom + kosten koper), daarnaast zijn er per gemeente nog wat aanvullende eisen maar die zijn per gemeente verschillend.

Nationale Hypotheek Garantie
De NHG wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Dit is een garantie die je kunt verkrijgen als je een lening afsluit voor het kopen van een woning van maximaal 265.000 euro. Het waarborgfonds staat hiermee garant voor de terugbetaling van je hypotheek aan de geldverstrekker. De geldverstrekker loopt hierdoor minder risico waardoor zij de vaak lagere rentepercentages kunnen hanteren.
En dat betekent weer dat je jaarlijks honderden euro's bespaart. Ook kan de NHG bijspringen wanneer je de maandlasten door onvoorziene omstandigheden niet meer kunt betalen.

Aanvragen
Als je een NHG wil aanvragen wordt dit geregeld door de geldverstrekker. De kosten bedragen ca.0.45% van het totale hypotheekbedrag en zijn fiscaal aftrekbaar. De lagere rente zorgt ervoor dat je dit bedrag snel hebt terugverdiend.
Alternatieve financiering en borgstelling
Mensen die eigen geld hebben staan vanzelfsprekend altijd sterker. De benodigde lening is dan lager en dit brengt voor de bank minder risico’s met zich mee. Starters hebben over het algemeen niet veel eigen geld maar soms willen ouders ook wel eens bijspringen. Er bestaat namelijk de mogelijkheid om eenmalig een (belastingvrije) schenking te doen van 22.379 euro. Ook willen ouders je wellicht een bedrag lenen (onder gunstigere voorwaarden dan bij een geldverstrekker )
Borgstelling

Een andere mogelijkheid om de bank te overtuigen is een borgstelling. Dit betekentin dat je bijv. je ouders garant staan voor de betaling van de rente en de aflossing van de hypotheek. Dit brengt minder risico’s mee voor de geldverstrekker en hierdoor is het vaak mogelijk om een hoger bedrag of gunstigere voorwaarden te verkrijgen. Ouders (of een andere partij) tekenen dan een overeenkomst met de geldverstrekker en verklaren daarbij jouw schuld af te lossen wanneer je zelf niet in staat bent om de betaling te kunnen voldoen. Ook is het mogelijk om een gedeeltelijke borgstelling te krijgen.

Bron: http://makkelijkgeldlenen.blogspot.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten