vrijdag 8 januari 2010

Huurkoop

De betekenis van de term huurkoop is in Nederland niet helemaal hetzelfde als in België.

Huurkoop in Nederland
In Nederland is huurkoop een speciale vorm van koop op afbetaling. Het verschil met de "gewone" koop op afbetaling is dat bij huurkoop de koper pas eigenaar van het gekochte wordt nadat de laatste termijn is voldaan (dus: nadat de lening volledig is afgelost). Zolang dat niet is gebeurd, mag de koper het gekochte niet verkopen of verhuren, en de koper is bovendien aansprakelijk voor eventuele schade.

De wet stelt enkele bijzondere eisen aan huurkoop. Zo moet deze bij akte worden aangegaan, en in de akte moeten de volledige koopprijs, het aflossingsschema en het voorbehoud m.b.t. de eigendomsovergang expliciet worden vermeld. Gebeurt dat niet, dan is er geen sprake van huurkoop, en de koper wordt onmiddellijk eigenaar van het gekochte!

Als de koper zich niet aan zijn betalingsverplichtingen houdt, dan kan de verkoper een rechterlijk bevel tot teruggave van het gekochte verkrijgen. Het gekochte kan dan opnieuw (aan een ander) worden verkocht, en als de opbrengst daarvan niet voldoende is om de nog openstaande schuld (meestal verhoogd met een boete) af te lossen, dan blijft de oorspronkelijke koper verantwoordelijk voor de betaling van het ontbrekende bedrag.

Huurkoop is een financieringsvorm die vaak gebruikt wordt bij de aanschaf van auto's.

Daarbij wordt vaak door de geldschieter bedongen dat voor de gekochte auto een autoverzekering van het type all risk wordt afgesloten gedurende de gehele looptijd van de lening. Dit is, vooral bij (wat oudere) tweedehands auto's, vaak weinig zinvol en relatief duur.

Bovendien wordt bij huurkoop vaak een hogere rente berekend dan bij andere financieringsvormen.

Zoals uit het bovenstaande wellicht al duidelijk is geworden, is huurkoop over het algemeen geen aantrekkelijke financieringsvorm; vaak kan de koper beter een persoonlijke lening afsluiten en daarmee de aanschaf betalen!

Huurkoop in België
In België wordt huurkoop vooral gezien als een vorm van huur, en niet zozeer als een vorm van koop.

In sommige gevallen wordt een huurder aan het einde van de afgesproken huurperiode automatisch eigenaar van het gehuurde (mits natuurlijk de huur altijd netjes is betaald).

In andere gevallen heeft de huurder de optie om, tijdens de huurperiode of aan het einde daarvan, eigenaar van het gehuurde te worden (tegen volledige betaling van de nog verschuldigde huur, plus soms nog een extra bedrag).

Bron: www.voorbeginners.info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten