Sluit u binnenkort een hypothecaire geldlening om een huis te kopen? Of wilt u uw huidige hypothecaire geldlening oversluiten? Bij het selecteren van een bank en type geldlening is niet alleen de rente van belang. Wij adviseren u ook een aantal andere aspecten in uw keuze te betrekken. Hieronder noemen wij een aantal aandachtspunten.
• Een laag rentepercentage betekent niet altijd dat deze leningsvorm de laagste kosten heeft. Er kan bijvoorbeeld een polis (bijvoorbeeld spaarpolis of levensverzekering) gekoppeld zijn aan de lening waarvan de premies apart bij u in rekening worden gebracht. Om te weten wat uw netto maandlasten zijn, moet u dus ook naar de premies informeren en deze bij de rente optellen. Als u maandelijks moet aflossen, is het van belang te informeren bij de bank of dit in het rentebedrag is opgenomen of dat de aflossing apart bij u in rekening wordt gebracht.
• Het is niet altijd verplicht om bij dezelfde bank waar u de lening afsluit ook de polis voor overlijdensrisico af te sluiten. Soms bieden andere banken/verzekeraars een gunstigere polis (of polisvoorwaarden). Als u een overlijdensrisicoverzekering sluit ten behoeve van uw partner, dan is het van belang dat de polis op een bepaalde wijze is ingericht zodat bij uw overlijden door uw partner geen belasting hoeft worden betaald over de uitkering van deze verzekering. Ook uw huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract kunnen hierbij van belang zijn en moeten mogelijk worden aangepast.
• Is de rente wel over het hele bedrag dat u leent aftrekbaar voor de inkomstenbelasting? Er geldt een aantal beperkingen van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente, bijvoorbeeld als u uw vorige woning met winst hebt verkocht of als u een gedeelte van het geleende geld niet voor het huis maar voor iets anders gebruikt.
• Denkt u eens aan de mogelijkheid van het afsluiten van een hypotheek voor een hoger bedrag dan dat u nu leent. Een dergelijke hogere inschrijving betekent in feite dat een stuk ’kredietruimte’ in de hypotheek zit. In beginsel is er de mogelijkheid – uiteraard in overleg met de bank – meer te lenen zonder dat een nieuwe hypotheek moet worden gevestigd.
• Als u een hypothecaire geldlening oversluit: betrek alle kosten in de afweging, dus niet alleen de boete die u aan de ’oude’ bank betaalt voor het vervroegd aflossen, maar ook de afsluitprovisie, de notariskosten, de kadasterkosten en de taxatiekosten èn het mooie rendement dat u, meestal belastingvrij, maakte op uw oude verzekeringspolis en waarvan u nu afstand doet.
• Als u een hypothecaire geldlening oversluit: het ’wisselen van verzekeringspolis’ kan onaantrekkelijk zijn. Het afkopen van de oude verzekering is vaak nadelig en de premie voor het overlijdensrisicodeel van de nieuwe verzekering is hoger omdat u inmiddels ouder bent geworden. De kapitaalpremie voor de nieuwe polis zal ook vaak hoger zijn, want het rendement is gekoppeld aan de rente en dus lager dan voorheen.
De wet schrijft voor het vestigen van een hypotheek een akte bij de notaris voor. Wij kunnen u over bovenstaande en andere zaken informeren en adviseren. Er zijn meer aandachtspunten dan hierboven genoemd. Als een offerte voor een hypothecaire geldlening al is getekend, is het vaak te laat om één van de bovenstaande aspecten nog met de bank te bespreken. Roep daarom bijtijds onze hulp in! Als u een huis koopt, kunnen wij overigens ook voor u de koopovereenkomst opstellen.
Bron: Netwerk Notarissen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten