woensdag 6 januari 2010

Lenen en kopen op afbetaling

Lenen en kopen op afbetaling is eenvoudig, snel en vaak een uitkomst. Veel mensen weten echter niet wat ze in werkelijkheid betalen voor zo’n makkelijke aanschaf. Dat werd duidelijk in de Zembla-documentaire ‘Lenen, lenen, lenen’. SP en CDA hebben naar aanleiding van deze uitzending gevraagd om strengere regels voor kopen op afbetaling.

Kopen op afbetaling is een relatief kostbare manier van geld lenen. Onder meer postorderbedrijven, warenhuizen, elektronicazaken en autodealers vragen vaak de maximale kredietrente van 18 procent. Een product op afbetaling met een lange looptijd kost daardoor 30 tot wel 50 procent meer dan wanneer het product direct zou zijn afgerekend. Voor een persoonlijke lening wordt doorgaans een rentepercentage van circa 7 procent gevraagd.

Geschrokken reactie
Zembla laat in haar documentaire zien dat de werkelijke prijs van een krediet niet altijd duidelijk is. Een van de geïnterviewden vertelt dat ze een computer op afbetaling heeft gekocht. Het maandbedrag zou 80 euro bedragen. “Niets meer en niets minder”. Pas later kwam ze erachter dat dit maandbedrag bestond uit 40 euro afbetaling en 40 euro rente.

Zembla nam ook zelf de proef op de som. Een redacteur kocht in een elektronicazaak een tv op afbetaling. Binnen een paar minuten was de lening geregeld. Met geen woord was gesproken over de kosten van zijn krediet. Pas uit de kleine lettertjes bleek dat hij een lening was aangegaan met een rente van maar liefst 18 procent. En om een loonstrookje had niemand gevraagd.

Strengere regels
De geschetste situaties in Zembla blijken geen uitzondering. Veel mensen die kopen op afbetaling krijgen geen enkele informatie over de rente en de risico’s die een lening met zich meebrengt. Het is een doorn in het oog van CDA-Kamerlid Elly Blanksma. Zij heeft naar aanleiding van de Zembla-uitzending minister Bos gevraagd om de regels voor kopen op afbetaling aan te scherpen.

Het CDA wil ook dat aanbieders verplicht worden om expliciet te vermelden hoeveel een product kost met een afbetalingsregeling. “Mensen hebben soms niet eens door dat ze hiermee een lening aangaan, en dat ze daar dus flinke percentages rente op betalen”, aldus Blanksma.

Onbeperkt lenen
De Zembla-documentaire laat ook zien dat mensen vaak onbeperkt kunnen lenen. Op basis van een loonstrookje kan bij verschillende kredietverstrekkers steeds opnieuw een lening afgesloten worden.

Eind vorig jaar hebben de meeste kredietverstrekkers op aandringen van de AFM al de kredietnormen aangescherpt. Zo moet na aftrek van de rente en aflossing voldoende overhouden om de woonlasten van te betalen. Volgens het SP-Kamerlid Sadet Karabulut toont de Zembla-documentaire echter aan dat deze huidige ‘open normen voor kredietwaardigheid’ niet werken. De SP vindt dat deze norm onafhankelijk zou moeten zijn en dat ook verstrekkers van afbetalingsregelingen onder die kredietnorm moeten vallen.

Niet meer shoppen
Ook het Nibud pleit voor één landelijke leennorm. Daarmee zou het ook niet meer mogelijk zijn verder te shoppen voor een nog hogere lening. “Dat scheelt een hoop reclame en de consument zou precies weten waar hij aan toe is”, aldus het Nibud.

Bron: www.mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten