woensdag 6 januari 2010

Minikrediet

Wie spreekt over "lenen", heeft het meestal over relatief grote bedragen. Dat geldt niet alleen voor een leningstype als de hypotheek, waar het vaak om bedragen van meer dan honderdduizend euro gaat, maar ook voor een persoonlijke lening ter financiering van de aanschaf van een nieuwe keuken, of bijvoorbeeld voor autolease.

De laatste tijd zie je echter regelmatig advertenties van bedrijven die juist heel kleine leningen aanbieden: de zg. "minikredieten".

Zo'n minikrediet wordt verstrekt voor een heel korte periode (vaak twee weken of een maand) en dat heeft een belangrijke consequentie: de Wet op het financieel toezicht (Wft) is niet op het krediet van toepassing.

En dat betekent weer, dat de kredietinstelling niet verplicht is om het "effectief kredietvergoedingspercentage" (EKVP) te vermelden. Is dat erg?

"Geen rente"...
In de advertenties voor minikredieten staat vaak, dat "geen rente" in rekening wordt gebracht; de aanvrager betaalt "alleen" behandelingskosten. Die behandelingskosten zijn natuurlijk wel degelijk een "vergoeding voor het ter beschikking stellen van het krediet", dus we kunnen die kosten uitdrukken in de vorm van een EKVP.

Bij een minikrediet van 100 euro voor een periode van twee weken betaal je al snel twintig euro behandelingskosten, dus twintig procent van het geleende bedrag.

Dat lijkt op het eerste gezicht misschien wel mee te vallen, maar bedenk wel dat het hier gaat om 20% per twee weken, en dus niet per jaar. Reken je dit om naar een percentage op jaarbasis, dan kom je uit op een EKVP van ruim 500%!

Geen BKR-toetsing of -registratie
Een ander kenmerk van een minikrediet is, dat het meestal erg snel wordt verstrekt (vaak binnen tien minuten!), en zonder BKR-toetsing. Het laatste lijkt een voordeel, maar hoeft dat niet te zijn; immers, een van de doelstellingen van het BKR is juist: voorkomen dat mensen meer schulden aangaan dan verantwoord is.

Het risico bestaat daarom, dat minikredieten niet alleen gebruikt zullen worden door bv. studenten die voor een zeer korte periode een "tijdelijke beurs-krapte" willen overbruggen, maar ook door personen die in verband met bestaande achterstandscoderingen bij het BKR niet meer voor "reguliere" leningen in aanmerking komen. Juist voor dergelijke mensen is een minikrediet een wel heel erg dure "oplossing"...

Omdat het bij minikredieten vrijwel altijd gaat om leningen van minder dan vijfhonderd euro, is er ook geen verplichting tot registratie van het nieuwe krediet bij het BKR.

Bron: www.voorbeginners.info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten