De definitie van een onderhandse lening is dat het een lening is waarbij partijen rechtreeks met elkaar onderhandelen over de voorwaarden van het lening.
Neem bijvoorbeeld et volgende geval. Iemand laat een nieuwe woning bouwen voor 800.000 euro. Daar kan dan fiscaal een hypotheek op genomen worden van drie en een halve ton. Die persoon heeft vervolgens drie mogelijkheden:
Geen hypotheek nemen
Een hypotheek nemen en de rente aftrekken
Een hypotheek nemen maar de rente niet aftrekken.
Kiest deze persoon voor de derde optie moet er dan op het belastingaangifte een eigenwoningforfait aangegeven worden? Er is immers geen sprake van eigenwoningschuld?
In dit geval is het doel van de lening doorslaggevend. Wordt het geld gebruikt voor het appartement, dan valt de lening verplicht in box 1 en niet in drie. Wordt het geld ergens anders voor gebruikt, dan valt de lening in box 3 (in uitzonderingssituaties in box 1, bijvoorbeeld bij gebruik in onderneming).
Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een hypothecaire of een onderhandse lening. Het is een misverstand dat een onderhandse lening per definitie in box 3 valt. Theoretisch is het zo in ieder geval. Hoe het in de praktijk werkt is altijd even bekijken. Meespelende factoren zijn de tijd tussen het opnemen van de lening en het betalen van het appartement. Of wat er in de tussentijd met het geld is gebeurd.
Als de lening in box 3 valt, dan hoeft er geen eigenwoning forfait aangegeven te worden.
Bron: http://goedkopelenin.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten