De hypothecaire lening is een lening voor een een onroerend goed. De bank of verzekeringsmaatschappij leent jou een geldbedrag, maar je moet de woning als onderpand geven. Zolang je de lening terugbetaalt, blijf je de eigenaar.
Als je de lening niet langer afbetaalt, kan de schuldeiser het goed in beslag nemen en verkopen om de verschuldigde som te innen.
De lening is vooral geschikt voor de aankoop van een gebouw of een stuk grond. De schuldeiser schiet het bedrag in één keer voor en jij betaalt de lening en de rente op het geleende bedrag af volgens een vastgesteld plan.
Een hypothecaire lening wordt meestal terugbetaald binnen de twintig jaar. Afhankelijk van jouw financiële mogelijkheden kan dat ook voor een periode van vijftien of zelfs voor dertig jaar, maar dat laatste wordt eerder toegekend aan jonge kopers.
Een hypothecair krediet geeft recht op een belastingsvermindering: indien je alle voorwaarden wilt kennen, raadpleeg dan onze pagina Fiscale aftrek.
Krediet, inschrijving, hypothecaire volmacht?
Hypothecaire lening, een hypotheek, hypothecair krediet en hypothecaire inschrijving betekenen hetzelfde: jouw goed wordt gehypothekeerd om zo een garantie te bieden aan de bank. Die kan jouw pand verkopen indien je de afbetaling staakt, zodat de bank zichzelf kan terugbetalen.
Indien je slechts een deel van de kostprijs van het goed geleend hebt, kan je dat duur te staan komen, want de verkoopsprijs is voor de bank niet van tel, die moet enkel voldoende geld hebben zodat de schuld terugbetaald wordt.
Een hypothecaire volmacht is iets helemaal anders: het is een authentieke acte die jij ondertekent ten voordele van de bank. Die kan meteen een hypotheek vestigen zonder jou zelf te verwittigen en zodra ze van mening is dat de afspraken niet nagekomen worden. Het voordeel van die formule is dat er geen registratie- en hypotheekrechten betaald moeten worden, maar alleen notariskosten waardoor de eindafrekening beduidend lager is. De procedure houdt wel een risico in voor de bank. Een klant met slechte bedoelingen kan het goed verkopen of door een andere instelling een hypotheek op laten vestigen.
Het gebeurt zelden dat financiële instellingen hiermee instemmen, tenzij ze jou, de klant blindelings vertrouwen. Ook jij moet de bankier volledig kunnen vertrouwen, jouw lot ligt immers in de handen van de bankier. Indien de bank om een of andere reden de volmacht aanwendt en een hypotheek vestigt op het goed, dan zal de procedure uiteindelijk duurder uitkomen voor jou.
Wanneer je gebruik wenst te maken van de fiscale aftrek die verbonden is aan een hypothecair krediet, dan kan je het maximale aftrekbare bedrag verkrijgen via een inschrijving en het resterende deel via een volmacht. Een bank zal makkelijker een volmacht aanvaarden indien die slechts op een deel van de som betrekking heeft. Overweeg goed de risico's die eraan verbonden zijn voor je de beslissing neemt.
Meer lenen?
Je kan meer lenen dan de waarde van de woning om de registratierechten te betalen of om onmiddellijk werken uit te voeren in de woning. De interestvoet ligt dan wel hoger, want de bank berekent het te ontlenen bedrag volgens de geschatte waarde van het goed.
Indien de werken zorgen voor een toegevoegde waarde die voldoende hoog is, worden er geen bijkomende garanties gevraagd. Maar opgelet, jouw terugbetalingscapaciteit speelt ook een rol, raadpleeg de pagina terugbetalingcapaciteit. Het zou interessanter kunnen zijn om een afzonderlijke lening voor werken aan te gaan. Maar elk geval is uniek, praat erover met jouw bankier!
Indien je enkele jaren kan wachten om de werken uit te voeren, dan kan je opnieuw het kapitaal lenen dat je reeds terugbetaald hebt. Normaal gezien komt dat minder duur uit dan een nieuwe lening. Meer informatie hierover op de pagina uitstaand krediet.
Een woonkrediet wordt niet enkel gebruikt om een woning te kopen, maar eveneens om een goed te behouden zoals de betaling van schenkingsrechten, erfenisrechten of herfinanciering.
Bron: www.immoweb.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten