woensdag 6 januari 2010

Studentenlening

Lenen is voor studenten vaak pure noodzaak. De studiefinanciering is niet voldoende om van te leven en tijd voor een bijbaan is er niet altijd. Om aan extra geld te komen kun je als student op verschillende manieren geld lenen. We zetten de mogelijkheden en de voor- en nadelen ervan voor je op een rij.

Een lening bij de Informatie Beheer Groep (IBG) is onder studenten veruit de populairste manier om geld te lenen. Vreemd is die populariteit niet. Je leent bij de IBG namelijk tegen een aantrekkelijk rentepercentage van 3,58 procent (in 2009).De rente wordt meteen bijgeschreven bij je schuld, maar pas twee jaar nadat je bent afgestudeerd hoef je te beginnen met afbetalen.

Er zijn wel grenzen aan het leenbedrag van de IBG. Hoeveel je kunt lenen kun je opvragen bij de IB-Groep. Als dit bedrag voor jou niet toereikend is, dan kun je naar de bank stappen om geld bij te lenen. De meeste grootbanken hebben twee leenmogelijkheden speciaal voor studenten:

Roodstand op studentenrekening
Op een studentenrekening sta je voordeliger rood dan op een ‘gewone’ bankrekening. De debetrente ligt op studentenrekeningen rond de 7 à 10 procent. Vergeleken met een ‘‘normale roodstand’ (variërend van 12 tot 18 procent) is dat flink voordeliger. Meestal kun je op deze rekeningen tot 1.000 euro roodstaan, maar bij een enkele bank mag je tot wel 5.000 euro in de rode cijfers zakken.

Studentenkrediet
Een andere mogelijkheid om extra financiële ruimte te creëren is het studentenkrediet; dit is een doorlopend krediet speciaal voor studenten. Daarmee kun je duizenden euro’s ineens lenen. De rentepercentages liggen wel iets hoger, rond de 9 procent. Tijdens je studie wordt de verschuldigde rente bijgeschreven op je krediet. En een jaar na afloop van je studie wordt het studentenkrediet omgezet in een regulier krediet. Je moet dan maandelijks 2 procent van het kredietlimiet gaan terugbetalen. Vaak wordt er wel van je gevraagd dat er iemand – bijvoorbeeld je ouders- garant voor je staat.

Voor- en nadelen
Het grote voordeel van een IBG-lening is dat je leent tegen een voordelig rentepercentage. Bij een studentenkrediet van de bank betaal je gemiddeld meer dan het dubbele. Ook moet je er rekening mee houden dat je door een lening van de bank, geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie. Daardoor kun je in de toekomst mogelijk problemen krijgen bij het afsluiten van een lening. Dat is bij een IBG-lening niet het geval. Wel kun je met een studentenkrediet grote sommen geld ineens opnemen. Dat kan handig zijn bijvoorbeeld als je computer stuk gaat of je naar het buitenland gaat voor een stage. Met een IBG-lening kun je geen geld opnemen, daar krijg je iedere maand een vast bedrag per maand op je rekening gestort.

Wel of niet lenen?
Een lening van de IBG is voor de meeste studenten de gunstige oplossing om geld te lenen. Maar soms kun je niet anders dan de gang naar de bank te maken. Zet in dat geval in de voor- en nadelen goed op een rij. Bedenk ook of je de lening wel echt nodig hebt. Misschien kom je ook al een heel eind door wat meer te gaan werken of een baan te zoeken die beter betaalt.

Bron: www.mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten